zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът е основна причина за заболяванията при работещите в офис



Стресът е основна причина за заболяванията при работещите в офис

здраве.bg

Болестите при хората, работещи в офиси, възникват главно поради стреса, а не в следствие на лошите условия на труд, съобщава списание Occupation and Environmental Medicine.

Преди 10 години в медицината се появи терминът “синдром на болничните сгради”, който обяснява болките в ставите, раздразнителността, липсата на сили, честото главоболие, безсънието, проблемите със зрението, алергията, кашлицата и други симптоми.

Предполагаше се, че в основата на проблема стои лошото санитарно-хигиенно състояние на сградите и нездравия микроклимат на офис помещенията, неправилният температурен режим и слабото осветление.

За оценяване на ролята на тези различни фактори учени от Лондонския университетски колеж (University College London) са провели анкета в 44 бизнес здания в британската столица. На всички участници са били зададени въпроси за състоянието на микроклимата, условията на работа, нивото на стрес и атмосферата в колектива, дори за увеличаващата се умора или появата на кашлица. Изследвана е и температурата и степента на осветление на работните помещения.

Резултатите от изследването показват, че при 14% от анкетираните мъже и 19% от жените се наблюдават пет или повече от изброените синдроми. Най-често оплакванията на служителите са свързани с неправилния температурен режим, ниската влажност, високата концентрация на бактерии, разпространяващи се по въздушно-капков път, високата запрашеност на помещенията. Интересен факт е, че според резултатите лошата вентилация и шумът не оказват влияние за възникването на този синдром.

Авторите на проучването стигат до извода, че най-голямо значение има стресът и лошата психологическа обстановка. Според тях извънредното натоварване и неблагоприятната психологическа обстановка в колектива се отразяват негативно върху здравето на служителите.

Мей Стафорд (Mai Stafford), една от авторките на изследването твърди, че самият термин “синдром на болничните сгради” е неправилен, защото състоянието на сградата няма значение и подчертава...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.