zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Вещество в лютите чушки убива раковите клетки



17 март 2006, здраве.bg

Капсаицинът, на който лютите чушки дължат своя остър вкус, е способен да унищожава в огромна степен ракови клетки и да намалява размера на раковите образования в простатата.
До този извод стигнаха американски учени по време на експеримент в Медицинския център Седар-Синай (Cedars-Sinai). В хода на опитите, те констатират до 80% измиране на раковите клетки.
Според авторите на изследването този факт може да се използва за създаване на нов тип медикаменти за борба с рака, като изрично предупреждават, че откритието им не подтиква да се яде повече люто, тъй като науката вече е доказала, че то създава предпоставки за рак на стомаха.
Карсаицинът вече се използва във фармацията – в много страни на основата му се произвеждат препарати, най-вече за външна употреба, срещу различни типове болка.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.