zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Медът - и вкусен и полезен за здравето



Медът - и вкусен и полезен за здравето

Уникалният природен продукт има положително влияние при много състояния на организма.

здраве.bg

Продуктите от мед отдавна са популярни сред хората. Кой от нас би казал, че вкусът му е неприятен?! А и нали той е не само висококалорична храна, но и продукт на здравето - възстановява силите след преумора и отпадналост, придава яснота на мисълта, нормализира дейността на всички системи на организма и по този начин възвръща трудоспособността след тежки заболявания.

Според мнението на диетолозите медът е особено необходим на тези, които обичат месни и тестени изделия, защото е известно, че “мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”, а пчелният мед е особено богат на въглехидрати.
Редовната употреба на природен мед действа успокояващо и на централната нервна система, значително подобрява функциите на стомаха и червата.

Най-разпространеният начин за употреба на мед е вътрешният. Взима се обикновено с чаена лъжичка, като е добре да се задържа колкото се може по-дълго в устата. Много хора го слагат в чай, мляко, сок и дори кафе.

На възрастните се препоръчва количество от 100 г, а на децата - 30-50 г мед дневно.

Медът е особено полезен при продължителни изтощителни заболявания, в периоди след операция и по време на възстановяване след болест. При възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт е по-добре медът да се разрежда с вода на стайна температура до получаване на консистенцията на гъстата сметана.

Трябва да се има предвид, че медът влияе на стомашната секреция, и неговата употреба преди хранене способства за отделянето на стомашен сок (1 супена лъжица на 1 чаша вода). А ако същата доза се взема 1,5 - 2 часа преди хранене като топъл разтвор, това ще доведе до спиране на секрецията на стомашен сок, което може да бъде използвано при лечението на гастрит с повишена киселинност.

Медът се прилага и външно при заболявания на кожата - за мазане, компреси и местни вани. За тези цели се приготвят водни разтвори и мехлеми.

При възпалителни заболявания на гърлото и другите органи на дихателната система може да се прави инхалация...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.