zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слабите хора по-рядко страдат от главоболие



10 март 2006, здраве.bg

Увеличената телесна маса води до по-чести и по-сериозни пристъпи на мигрена. Това е изводът на учени от Медицинския колеж Алберт Айнщайн (Albert Einstein College of Medicine) в Ню Йорк под ръководството на невролога Марсело Бигал (Marcelo E. Bigal) след телефонно допитване до 3800 човека, страдащи от мигрена.
65% от участвалите в изследването са били жени, а средната възраст на всички разпитани пациенти е 38 години.
Съгласно получените резултати над 51% от участвалите в проучването са имали нормално телесно тегло (с индекс на телесната маса (ИТМ) между 18,5 и 24,9), 30,6% са били с леко завишено тегло (ИТМ от 25 до 29,9), 10,4% са страдали от наднормено тегло (ИТМ от 30 до 34,9) и 20,7% са били с ИТМ над 35. Тегло по-ниско от нормата сред страдащите от миглена е било установено само у 3,1% от участниците.
Детайлният анализ на получените резултати е показал, че хората с наднормено тегло страдат по-често от мигрена, като пристъпите са по-тежки. И двете тенденции са се оказали правопропорционални на завишението на ИТМ.
Следващото изследване на нюйорските учени ще бъде върху степента, в която понижаването на теглото влияе върху облекчаването на симптомите на мигрена и разреждането на пристъпите.
По статистика на Световната здравна организация 580 милиона души по света страдат от периодично повтарящи се пристъпи на главоболие, нерядко съпровождани от нарушения в зрението, силна дразнимост от светлина и шум, потиснатост и повръщане.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.