zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

От самоконтрола на млечните жлези често зависи съдбата на жената



10 март 2006, здраве.bg

Жените знаят за необходимостта от самоконтрол на млечните жлези, но само една трета от тях го правят. За това свидетелстват и някои последни данни.
Въпреки постоянните препоръки за мамография в целия свят, само 31% от жените над 40 години си правят редовно снимки, както препоръчват онколозите. За съжаление надежден начин за предотвратяване на рака на млечните жлези не съществува.
Специалистите твърдят, че ранното откриване на раковото образувание дава големи шансове за излекуване. Според мнението на водещите онколози всяка жена над 20 години трябва да изпълнява следните препоръки:
• Веднъж месечно да се преглежда сама.
• Да посещава съответния специалист на всеки 3 години до навършване на 40-годишна възраст и ежегодно - след това.
• Между 35 и 39-годишна възраст да си направи мамография, за да може снимките да послужат като точка на отчитане.
• Между 40 и 49-годишна възраст да си прави мамография веднъж на 1-2 години, а над 50 години – ежегодно.
Всичко е много просто, но практиката показва, че жените не спазват тези препоръки. Една от причините се крие в това, че самоизследването на млечните жлези все още не е добре разяснено. Жените биват съветвани да следят за произтичащи изменения, но обясненията какво трябва да търсят и какво е на пипане раковия тумор са неточни.
Повечето жени или се отказват от самоизследване, или го правят нередовно, защото не знаят дали го правят правилно или от страх да не открият нещо. Във всички случаи това е съпроводено с тревога и безпокойство. Даже жените, на които са открити доброкачествени тумори, правят това с нежелание.
Изследване на специалисти от Чикагската окръжна болница, в което са участвали 655 жени показва, че жените, на които са открити доброкачествени тумори, спират самоконтрола си, за разлика от другите. Към тези жени лекарите трябва да се отнасят особено внимателно и да ги убеждават в необходимостта от самонаблюдение.
Жените, които се тревожат, че не са в състояние да се справят с това сами, трябва да посещават специалист...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.