zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Точковият масаж e полезен при много заболявания



Точковият масаж e полезен при много заболявания

здраве.bg

Ако често се уморявате, усещате отпадналост, страдате от постоянно главоболие и сте напрегнати, това е доказателство, че душата и тялото ви боледуват. При тези състояния в Китай и Япония отдавна прилагат два ефективни метода на лечение, които стават все по-популярни и у нас - шиацу и акупресура.

Двата метода се отнасят към точковия масаж. Според източната медицина той нормализира регулаторните процеси в организма и спомага за лечението на редица неразположения и болести.
Изхожда се от схващането, че жизнената енергия тече по така наречените меридиани – невидими енергетични канали, които са непосредствено свързани с определени органи. Когато тези канали са блокирани поради някакви причини, пътят на енергията са нарушава и се появяват различни болестни отклонения.

В основата на шиацу стои естественият човешки инстинкт да се гали, масажира мястото, където се усеща болка. С пръстите и дланите се стимулират определени точки, които често съвпадат с естествените вдлъбнатини на тялото. Докато силният натиск успокоява, по-нежните докосвания имат възбуждащо действие. Шиацу изисква квалифицирана помощ на специалист, докато с акупресура всеки може да се занимава и самостоятелно.

При първите симптоми на настинка например специалистите съветват да се натиска точката на белодробния меридиан в продължение на 30 секунди. За да се освободите от умората, въздействайте на лявото си стъпало с лявата ръка – в продължение на 30 секунди натискайте с палеца си мястото, намиращо се непосредствено под предната мека част на ходилото.

Техниката шиацу се появява в началото на 20 век в Япония и е близка по своите принципи на акупресурата.

С помощта на тези техники се постига хормонален баланс, стимулира се кръвния и лимфен ток, отпускат се спазмите на мускулите.

Квалифицираният специалист по шиацу поставя точна диагноза въз основа на историята на заболяването, изучава физическите прояви на болестта и целенасочено използвайки своите пръсти, лакти, колена и даже стъпала, той...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.