zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аминокиселините: свойства, ползи и вреди



Аминокиселините: свойства, ползи и вреди

Различните видове аминокиселини имат най-разнообразни функции, като някои от тях са жизнено важни за човека.

16 септември 2013, здраве.bg

Аминокиселините са буквално източник на живота – от тях се образуват белтъчини. Повече от половината аминокиселини, необходими на човешкия организъм да функционира, се синтезират в черния дроб, но въпреки това те могат да се окажат в недостатъчно количество – също както и тези, които си набавяме чрез храната.

В съвременните храни, дори да изключим т.нар. фаст-фууд, има твърде много захар, други сладкарски изделия, които съдържат много прости въглехидрати, но лесно водят до недостиг на аминокиселини.

Първи симптоми на недостига на аминокиселини са понижаване на апетита, лесна умора, апатия, опадане на косата и влошаване в състоянието на кожата. Дори и малък недостиг провокира тялото да си ги осигурява като посяга към запасите, натрупани в мускулите. Оттук тръгват и част от изброените по-горе прояви – сърцето и мозъкът се нуждаят от голямо количество аминокиселини.

С напредване на възрастта някои от аминокиселините се произвеждат по-трудно и в по-малки количества от тялото. Затова и още на средна възраст човек има нужда от храна, съдържаща повече белтъчини.

Например пролинът, който организмът използва за производство на колаген – основния материал за съществуването на кожата, костите, сухожилията и ставите, се съдържа в яйцата и различните млечни продукти.

Тирозинът – аминокиселината, от която зависи работата на мозъка, както и доброто настроение, пък се съдържа в най-големи количества в млякото, авокадото, бананите, яйцата, тиквените семки. Той е веществото, което кара хипофизата да произвежда хормона на растежа, наричан също така хормон на младостта. Тирозинът намалява тревожността и повишава либидото.

Друга незаменима аминокиселина – аргинин присъства в значително по-големи количества в организма на децата. При възрастните нейното количество е далеч по-малко. Една от главните функции на аргинина е да осигурява оплодителните функции на мъжа, но той е необходим и на жените – заради участието му при заздравяването на рани,...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.