zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

2 милиона души умират всяка година заради замърсения въздух



2 милиона души умират всяка година заради замърсения въздух

Почти половин милион от жертвите са заради промените в озоновия слой.

16 юли 2013, здраве.bg

Замърсяването на въздуха е основен виновник за смъртта на поне 2 милиона души годишно в световен мащаб, сочат данните от ново изследване. Около 470 хиляди смъртни случая са резултат от проблемите в озоновия слой, причинени от човешката дейност.

От друга страна, климатичните промени имат съвсем незначителен ефект за замърсяването на въздуха и покачването в броя на смъртните случаи, твърдят авторите на проучването – учени от Университета на щата Северна Каролина.

Според тях поне 2 100 000 души всяка година умират преждевременно, като основна причина за смъртта им е замърсяването на въздуха с фини частици, които проникват дълбоко в белите дробове и са честа причина за рак или друго дихателно заболяване.

По време на извършените от специалистите наблюдения е била симулирана атмосферната среда и нейното замърсяване според показатели от 1850 г. насам.

По данни, публикувани от списанието Environmental Research Letters, макар промените в климата да са оказали някакво влияние върху степента на замърсяване на въздуха, то е доста пренебрежимо по отношение на смъртността в резултат на заболявания заради мръсния въздух. „Явно най-голяма е ролята на човека и изхвърляните в атмосферата дребни частици в резултат на индустриалното производство”, твърдят авторите.

Все пак те не искат да пренебрегнат и въздействието на климатичните промени в различните им аспекти – увеличаване/намаляване на валежите, промени в посоките на преобладаващия вятър, повишаването на средните температури. Затова планират бъдещите им изследвания да са именно в тази посока.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.