zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Когато не ни достига въздух



Когато не ни достига въздух

Ако се задъхвате във фитнеса, няма място за тревога, но ако не може да кажете и две думи без да вдишате...

27 юни 2013, здраве.bg

Дишането е естествен процес, който ние дори не забелязваме. Но той, разбира се, е едно от условията за живот, има свои правила, които го управляват независимо дали го осъзнаваме или не. Главният мозък получава съответни сигнали, които могат ускорят дишането. И този процес не може да бъде контролиран от съзнанието.

Честотата, дълбочината и ритъмът на дишане, продължителността на вдишването и издишането могат да са показателни за състоянието ни. И ако знаците бъдат правилно разчетени, това ще ни даде възможност да внесем необходимите корекции.

Какви могат да са причините са проблеми в дишането?

Лоша физическа кондиция

Физическите натоварвания съвсем естествено водят до ускоряване на дишането – тялото има нужда от повече кислород, който да бъде транспортиран от кръвта към мускулите. Главният мозък се стреми да компенсира кислородния дефицит и ни заставя да дишаме учестено. Това само по себе си не е опасно, но ако се задъхвате след изкачването на няколко стъпала, добре е де замислите върху това в каква физическа форма сте – при добре тренираните задъхването е по-рядко и не така ясно изразено.

Какво можем да направим: Със сигурност ни е нужно повече и по-редовно раздвижване. Най-полезни са аеробните упражнения, защото водят до учестяване на дишането и сърдечния ритъм. Не е задължително да се ходи до залата за фитнес – разходките са също толкова ефективни. Половин час на ден е напълно достатъчно. Или пък се качвайте и слизайте по стълбите пеша.

Емоционално пренапрежение, паническа атака

Прекомерното вълнение, тревога, гняв и страхът стимулират тялото да произвежда повече адреналин. Попаднал в кръвта, той заставя тялото да пропуска през белите дробове повече въздух. Така се провокира т.нар. хипервентилация.

При сериозни емоционални преживявания естествено се засилва сърдечния ритъм и преминаването на кръв през черния дроб.

Паническата атака пък представлява необясним на пръв поглед пристъп на силна тревожност, съпроводена със...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.