zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оргазмът се предава по наследство



Според някои учени той дори е еволюционна отживелица и е излишен, поне при жените.

8 март 2006, здраве.bg

Способността на жените да стигат до оргазъм е генетично програмирана, твърди английският изследовател Тим Спектър от Отделението за изследване на близнаци в клиниката “Св.Томас” в Лондон. Тези данни са получени след подробни изследвания на над хиляда жени-близначки.

От 12 до 15% от жените никога не изпитват оргазъм, докато при мъжете този показател е само 2%. За постигане на оргазъм на жените са необходими около 12 минути, а на средностатическия представител от мъжки пол 2,5 минути.

Учените подробно са изследвали 1 397 двойки еднояйчни и разнояйчни жени-близначки и твърдят, че честотата на оргазъм при еднояйчните близначки е по-голяма. Следователно, според тях, в механизма на възникване на оргазъм съществува генетичен компонент, който съставлява от 34 до 45%.

Тим Спектър смята, че в близко бъдеще – през следващите 10 години ще бъде открит този ген или гени, които отговарят за възникването на оргазма, и с помощта на генната терапия женската половина от човечеството ще стане по-щастлива поне в това отношение.

Ученият не изключва и наличието на психологични, културни, религиозни и разбира се анатомични фактори, влияещи върху сексуалните възможности на жените.

Изследването на механизма на оргазъм на жените е една от най-актуалните теми в съвременната медицина, биология и психология. Съвсем наскоро бе развита и идеята, че оргазмът е само еволюционен артефакт и не е необходим на жените. Много други изследователи предлагат различни начини за постигане на това състояние, например с помощта на електрически стимулатор. Въпреки големия и логичен интерес към този проблем не всяка жена желае да се възползва от подобно постижение на прогреса, твърдят след допитване психолози.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.