zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Куче у дома - срещу инфаркт



Куче у дома - срещу инфаркт

Четириногите любимци намаляват риска от инфаркт и други сърдечносъдови болести.

24 юни 2013, здраве.bg

Вземете си куче, ако искате да живеете по-дълго! Това е съветът на американски учени. Според данните от тяхното изследване хората, които имат куче у дома, живеят по-дълго и са с по-малък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания. Авторите на изследването обаче не изключват възможността домашни любимци да отглеждат по правило по-здравите хора, т.е. резултатите от тяхното изследване не бива да се възприемат еднозначно.

Специалистите отдават понижения риск от инфаркт и други сърдечносъдови болести на това, че притежателите на кучета се движат повече, защото трябва да разхождат редовно своя любимец. Данните от изследването, в което са взели участие 5200 души, показват, че наличието на куче у дома прави много по-лесно да се поддържа препоръчваното ниво на всекидневна физическа активност.

Трябва да се отбележи още, че наличието на домашен любимец води до понижаване на кръвното налягане и нивото на холестерола, а също така регулира реакцията на организма спрямо стреса. Така, кучето у дома не само ни носи положителни емоции от общуването с него, но и понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Явно ненапразно се казва, че кучето е най-добрият приятел на човека!

Каква порода да си изберем? Отговорът е прост: колкото повече разходки и игра иска кучето, толкова повече ще се движим и ние, т.е. повече полза за здравето ще имаме.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.