zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Facebook може да изостри слабите места в психиката ни



Facebook може да изостри слабите места в психиката ни

Някои хора просто търсят спасение в интернет от самотата или други отклонения от нормалния за човека начин на живот.

20 юни 2013, здраве.bg

... над поверителността на информацията.

Пациентите развили психотични симптоми, свързани със ситуацията, включително делюзии относно човека от другата страна на екрана и виртуалната им връзка. Част от пациентите се чувствали уязвими поради споделянето на лична информация, а друга част развил специфични халюцинации, вярвайки, че човекът зад екрана физически го докосва.

Според психолозите, някои от проблемите, възникващи в резултат на прекаленото използване на интернет, са свързани с географското и пространственото изкривяване, липсата на типичните при нормалното човешко общуване невербални сигнали и тенденцията за идеализиране на човека, с когото комуникираме и с когото ставаме близки без дори да сме се виждали лице в лице. Всички тези фактори могат да допринесат за разрива между човека и реалността и за развитието на психотично състояние.

Д-р Ницан и колегите му планират да проведат още изследвания върху социалните мрежи, вкл. Facebook, и да проучат кои техни особености и апликации имат потенциала да нараняват емоционално или им дават възможност да нараняват емоционално други хора. Например ясно е, че някои използват интернет, за да безпокоят останалите като злоупотребяват с възможността да комуникират анонимно.

„Тъй като социалните мрежи вече са се превърнали във важна част от културата ни, експертите по психично здраве не могат да пренебрегват тяхното влияние. Когато попитаме някой за социалния му живот, вече е напълно смислено да питаме също и за Facebook и навиците, свързани със социалните мрежи и употребата на интернет”, добавя д-р Ницан.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.