zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетичните напитки могат да предизвикат диабетДиетичните напитки могат да предизвикат диабет

Изкуствените подсладители може и да са нискокалорични, но не са по-полезни за здравето ни.

18 юни 2013, здраве.bg

Изкуствените подсладители в диетичните напитки не са инертни вещества – те променят начина, по който тялото ни усвоява захарта. Затова те могат да станат причина за появата на диабет, показват резултатите от ново изследване.

Подсладителите предизвикват рязко покачване на кръвната захар, което е една от предпоставките за поява на по-късен период на инсулинова резистентност и в крайна сметка – на диабет.

Повечето хора смятат, и това е резултат от години на публикации в тази посока, че изкуствените подсладители нямат ефект върху обмяната на веществата и са нещо добро – защото намаляват калоричността на напитките. Но според изследователи от Университета „Вашингтон”, ефектът от изкуствените подсладители е доста по-различен: „Рецепторите в стомаха и червата са почти същите като тези в устата и те реагират на сладкото, независимо дали то е от естествен или изкуствен произход, като освобождават хормони, един от които е инсулинът”.

По време на проведените наблюдения, се оказало, че след употреба на напитка с изкуствен подсладител (сукралоза), нивото на инсулин се увеличава средно с 20%.

„Повишаването на кръвната захар е естествена реакция на човешкия организъм и като такава, тя не е нещо вредно. Но резките скокове в нивото на инсулина, особено при редовна употреба на подсладени напитки, водят до т.нар. инсулинова резистентност и съответно покачват сериозно риска от диабет”, твърдят американските специалисти, цитирани от изданието Diabetes Care (2013; doi: 10.2337/dc12-2221).

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    съвети от лекаря    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.