zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пастата за зъби: как да се ориентираме в състава й



Пастата за зъби: как да се ориентираме в състава й

Изборът на паста за зъби е важен и е добре да познаваме действието на съставките в нея.

13 юни 2013, здраве.bg

... минерали и отлагането им по повърхността на зъбите.

Укрепване на емайла и намаляване на чувствителността на зъбите

При повишена чувствителност на твърдите тъкани и оголване на зъбната шийка се препоръчва използването на паста с минерални соли – оловен флуорид, стронциев хлорид, калиев нитрат. Те подобряват кръвообръщението и укрепват зъбния емайл. Тези химични вещества имат и своите природни заместители: морски водорасли, растителни екстракти, алгинати.

За заздравяване на венците

За профилактика и лечение на гингивита в състава на пастите за зъби се прибавя триклозан – съединение с противовъзпалително и антибактериално действие, което е много ефективно срещу патогенната флора в устата.

Действието на триклозана понякога се подсилва чрез добавяне на сополимери, които правят действието му далеч по-продължително – триклозанът се освобождава постепенно до 12 часа след миенето на зъбите.

Избелване на зъбите

Не малка част от храните днес съдържат изкуствени оцветители. Част от тях прониква в зъбния емайл и го отслабва. На здравината на зъба влияят негативно и други вещества. Затова в някои пасти за зъби се добавят абразиви – освен традиционната креда, такива са различни съединения на калция, алуминия и кремния.

Не бива обаче да се забравя, че няма абразив, който може да избели зъбен емайл с природно жълтеникав цвят! Освен това абразивните вещества безусловно сама по себе си ще увреди емайла, ако такава паста за зъби се ползва всекидневно.

Препоръки

• Няма паста зъби, която да съчетава в себе си всички свойства, които бихме искали. Затова е най-добре да си купим няколко и да ги редуваме, дори в размките на един ден. Защото общата препоръка на зъболекарите е зъбите да се мият поне два пъти дневно – сутрин след закуска и вечер преди лягане.

• Процедурата трябва да трае поне минута, като обръщаме внимание както зъбите (от външната, но и от вътрешната им страна), така и на езика и венците. Движенията следва да са кръгови...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.