zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестта на Алцхаймер: 7 мита



Болестта на Алцхаймер: 7 мита

Алцхаймерът остава болестта с много загадки за медицината и това създава предпоставки за много погрешни, но разпространени, схващания.

3 юни 2013, здраве.bg

... казано, гените не са всичко.

Обикновено има силна семейна история на заболяването и хората през всяко поколение развиват Алцхаймер на една и съща възраст. Но като цяло генетиката не е особено голям рисков фактор.

Изследователите търсят още генетични доказателства. Междувременно запомнете, че няма ген, който да попречи на съдбата ви и че най-големият рисков фактор за Алцхаймер е възрастта.

Мит 5: Депресията причинява Алцхаймер

Депресията може да е ранен знак за заболяването, но не е доказано, че причинява Алцхаймер. Депресията е често срещано състояние. Тя засяга много хора, включително такива на възраст над 65 години. Но не всеки, който е депресиран, развива болестта на Алцхаймер. Точната връзка между двете заболявания не е ясна.

Вероятно има значение степента на депресия. Видът депресия, който предшества Алцхаймер е по-лек, докато хората с клинична депресия (без Алцхаймер) са доста по-тежко засегнати. Изключително рядко е да срещнете пациент с Алцхаймер, склонен към самоубийство.

Мит 6: Деменция = Алцхаймер

Деменцията е протективен термин, използван в медицината за да опише загубата на паметта, причинена от промени в мозъка. Болестта на Алцхаймер е най-често срещаната форма на деменция, но не е единствената. Всички пациенти с Алцхаймер имат деменция, но не всички хора с деменция са болни от Алцхаймер. Има повече от 70 различни причини за деменцията, сред които удар, болестта на Паркинсон, болестта на Пик, Леви Боди деменция.

Мит 7: Има хранителни добавки, които предпазват мозъка от Алцхаймер

Няма доказателство, според което хранителните добавки да предпазват от Алцхаймер. Най-малкото витамините и минералите са дейно изследвани, но неизменно резултатите сочат, че полза от тях по отношение на Алцхаймер няма.

Хранителните добавки, които са били тествани най-много са рибеното масло, гинко билобата и някои витамини във високи дози.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.