zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Болестта на Алцхаймер: 7 мита



Болестта на Алцхаймер: 7 мита

Алцхаймерът остава болестта с много загадки за медицината и това създава предпоставки за много погрешни, но разпространени, схващания.

3 юни 2013, здраве.bg

Болестта на Алцхаймер и днес остава едно от най-страховитите заболявания на мозъка. Тя буквално ограбва паметта на хората парче по парче. За нея все още няма лечение нито медикаменти, които съществено да забавят развитието й. Медиите са пълни с истории за това какво причинява Болестта на Алцхаймер, какви са симптомите му, как можем да се предпазим. Но дали някъде, сред многото митове, може да намерим достатъчно верни и пълни данни за това каква е истината...

Мит 1: Известна загуба на паметта е нещо нормално

Наистина, много от нас откриват, че с възрастта паметта им се влошава и вече не е такава, каквато е била на младини. Но е важно да се направи разликата между влошена памет и истинска загуба на такава. Може да отнеме по-дълго време да си спомните къде сте сложили нещо или нечие име, но в крайна сметка сте способни да се сетите. Това не е загуба на памет, това е просто ефект от стареенето. Но кога трябва да се притеснявате? Когато започнат да се проявяват промени в мисленето. Ако забравяте важни неща като имената на близките си хора или, ако поради загубата на паметта не можете вече да правите определени неща, трябва да потърсите лекарска оценка.

Мит 2: Упражненията, диетата и менталните дейности предпазват от Алцхаймер

Въпреки многото истории в пресата, според които здравословният начин на живот ще ни помогне да се предпазим от Алцхаймер, научните доказателства не са категорични по въпроса.

Изследвания наистина са доказали, че спазването на здравословна диета, аеробните упражнения и поддържането на ума ангажиран с труд, дори игри и пъзели са свързани с по-ниска заболеваемост от Алцхаймер.

Изследванията също така предполагат, че същите тези промени на стила на живот могат да ограничат напредването на симптомите при хора, които вече са заболели. Но не е напълно ясно дали ефектът не е индивидуален. Има хора, които се хранят с нездравословни храни и не стават от дивана, които не заболяват от болестта, и вегани, които участват в маратон всяка...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.