zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хиперхидроза – как да се отървем от прекаленото изпотяване



Хиперхидроза – как да се отървем от прекаленото изпотяване

Причините за прекомерното изпотяване могат да са различни, а лечението обикновено е комплексно.

20 май 2013, здраве.bg

... съответния подходящ курс на лечение.

Причина №5: вегетативно-съдова дистония

Това е заболяване на вегетативната нервна система, при което освен другите последици се нарушава и топлообмена. Това се дължи на факта, че при вегетативно-съдовата дистония кръвоносните съводе се разширяват и свиват несвоевременно, което нарушава възприятията ни относно околната температура.

Какво да направим?
Да потърсим консултация с невролог, да се движим и спортуваме повече, да изключим от диетата си продуктите, които повишават отделянето на пот – силно подправените и пикантни ястия, кафето, меда, алкохола.

Причина №5: генетична

Ако тя е налице, борбата с прекомерното изпотяване е изключително сложна. Този проблем може да се предава по наследство, като в допълнение най-често е налице специфичен мирис на отделяната пот. В допълнение нито промените в диетата, нито общото здравословно състояние оказват някакво въздействие на процеса.

Какво да направим?
Поне 2 пъти дневно да се къпем и да сменяме изцяло дрехите си, които е най-добре да са от естествени материи.. Продават се пудри, които помагат да се попива отделяната влага и така намаляват миризмата.

Причина №7: продължителен прием на антибиотици

При дълъг прием на антибиотици се стига до рязка промяна в микрофлората на стомашно-чревния тракт и като следствие до раздразване на периферната нервна система. Последното води до повишено отделяне на пот.

Какво да направим?
Да вземем мерки за възстановяване на чревната и стомашна микрофлора – чрез прием на про и пребиотични добавки или като добавим в диетата си повече натурално (т.е. съдържащо типичните бактерии) кисело мляко. Понякога са от полза и поливитаминните препарати, но е най-добре да се прибягва до тях само след консултация със специалист.

Причина №8: бременност

При бременните се наблюдава повишено отделяне на пот, особено през първите три месеца на бременността. Тогава тялото все още се нагажда към...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хигиена    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.