zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Добрата заплата е и ключ към щастието



Добрата заплата е и ключ към щастието

Колкото повече пари получаваме, толкова повече се сравняваме с другите около нас, показват резултатите от изследване.

25 март 2013, здраве.bg

Един от ключовете към удовлетворението и щастието на работното място е това да получаваме добра заплата. Но също толкова, ако не и по-важно, се оказва да не получаваме по-малко от колегите си. Това показват резултатите от изследване, проведено в университета Карлос III в Мадрид за връзката между щастието и работната заплата.

Заплатата се отразява на чувството за щастие и на представянето на работното място

Изследването, публикувано от проф. Едуардо Перес Асеньо от факултета по икономика в испанския университет, доказва, че заплатата се отразява както да самочувствието ни, така и на качеството ни на работа. Или, според обобщението му, ако колегите, с които се сравняваме, печелят повече, това ни прави нещастни и ни кара да работим повече: „Това потвърждава хипотезата, но не е начина, по който би ни се искало да стоят нещата. Смятам, че е по-здравословно да не сравняваме заплатите си с тези на колегите си и би било дори „по-добре”, ако тези неща не се отразяваха на усещането ни за щастие”.

В своя анализ професорът установява, че, ако останалите около нас получават повече пари, това ни заставя да работим повече. Какво причинява този ефект? Най-вероятното обяснение се крие в социалното сравнение, макар че причината може и да е в идеята, че, ако хората около нас печелят повече, то ние решаваме, че работейки по-усърдно, ще започнем също да печелим повече.

Обяснението на проф. Асеньо клони към първия извод, т.е. ефектът от факта, че другите взимат по-голяма заплата, има негативно влияние върху нас, защото, сравнявайки се с колегите си, ние се чувстваме неоценени и нещастни, че печелим по-малко. Затова сме готови да работим още и още - за да започнем да печелим колкото тях или повече.

Доволните служители са по-ефективни

Разбира се, това е в полза на работодателите, или поне те биха могли да го използват като стимул. Това е практически значим критерий при определянето на заплатите и е добре работодателите да взимат предвид склонността на служителите...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.