zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как се пренасят заразите в кухнятаКак се пренасят заразите в кухнята

Използването на лошо измити ножове и рендета е по-опасно за разпространение на вируси в храната.

25 февруари 2013, здраве.bg

Най-много хранителни натравяния в днешно време се дължат на норовируси. Според данните от ново изследване заразяването на храната става най-често по време на приготвянето й. Но не, както мнозина досега смятаха, заради мръсни ръце, а защото вирусите се развиват лесно по различните кухнинески уреди, които използваме.

В хода на своето изследване американски учени са проследили пътя за пренасяне на вирусите на хепатит А и норовирусите между плодовете и зеленчуците от една страна и ножовете и рендетата от друга. Опитите били извършвани един път с незаразени кухненски прибори и заразени продукти, а след това – обратно.

При използването на чисти кухненски уреди и заразени хранителни продукти се оказало, че впоследствие били намерени вируси върху поне половината от ножовете и другите уреди, използвани за приготвяне на храната. При използването на заразени ножове и рендета и чисти плодове и зеленчуци заразяването било по-често.

Така учените направили извода, че повече от заразите в кухнята се пренасят заради замърсени ножове, рендета и други кухненски прибори, използвани в готвенето. При това по тези прибори, ако не са били измити добре, били откривани вируси и дни след това.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.