zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цвеклото: разнообразни ползи за здравето



Цвеклото: разнообразни ползи за здравето

Червеното цвекло е сред незаслужено пренебрегваните зеленчуци, въпреки полезните му качества и вековната медицинска традиция.

5 февруари 2013, здраве.bg

... болка;
- диабет;
- високо кръвно налягане;
- остеопороза;
- сърдечни заболявания;
- гъбични инфекции.

Червените бетаини в цвеклото доказано ограничават хроничните възпаления.

Цвеклото предпазва от рак

Резултатите от предварителни тестове сочат, че червеното цвекло е едно от добрите алтернативни средства за превенция на белодробен рак и рак на кожата.

Според други изследвания сокът от цвекло възпрепятства формирането на причиняващите рак вещества, наречени нитрозамини.

Цвеклото е средство за детоксикация

Антиоксидантите в цвеклото доказано подпомагат т.нар. втора фаза на прочистване. По време на нея токсични вещества се комбинират на химично ниво с малка група хранителни вещества. Тази комбинация неутрализира токсините и ги прави достатъчно водноразтворими, за да се изхвърлят през урината. Това е дълбоко пречистване на клетъчно ниво, което може да осигури дългосрочни ползи за здравето ни.

Цвеклото действа укрепващо на психиката

Бетаините в цвеклото се използват като алтернативно средство за лечение на депресия. Зеленчукът съдържа и триптофан, който отпуска съзнанието и създава чувство за благополучие чрез действие, подобно на това от шоколада.

Някои предупреждения:

Листата на цвеклото са една от многото богати на питателни вещества храни, които съдържат значителни количества оксалати. Хората, страдащи от проблеми с жлъчния мехур или бъбреците е по-добре да не консумират този тип храни. В интерес на истината тази тема е обект на разпалени спорове, но засега няма единодушно становище.

Някои хора се притесняват, когато урината или изпражненията им станат червени, след като са яли цвекло. Това състояние, наречено битурия, не се счита за опасно и възниква при 10-14% от хората. Най-често се проявява при тези, които имат проблеми с усвояването на желязото от организма.

Предложения...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.