zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Грипът притежава вграден биологичен часовник



Грипът притежава вграден биологичен часовник

Грипния вирус има заложена аларма, която го активизира при подходящите условия.

5 февруари 2013, здраве.bg

Грипът наистина е сред основните теми всяка зима. И оказва се, това съвсем не е случайно, а има своето чисто биологично обяснение. Грипът се причинява от наистина коварни вируси, които проникват в клетките, размножават се и инфектират други клетки още преди имунната система да разбере, че има вредител в организма.

Вече е известно и как точно грипа разпределя действията си във времето. Като всеки друг ефективен организъм, той използва своеобразен часовник – биологичен механизъм, който му дава възможност да свърши своята задача и буквално да изчезне от съответната клетка преди да го хванат. Познаването на този механизъм според специалисти може да послужи като потенциална нова основа при разработването на нови лекарства и ваксини срещу грип.

Екип изследователи от болницата „Маунт Сайнай” в Ню Йорк решили да анализират как грипният вирус решава кога точно да се активизира и кога да се премести от една клетка към друга. Те установили, че един от гените на вируса контролира процеса на превръщането на гена в протеин – но е много непостоянен. В повечето случаи генът произвежда един основен протеин, но понякога го сменя с друг (наречен NEP). С помощта на микро-РНК молекули, които възпрепятстват действието на специфични части от гена, учените успели да забавят или ускорят производството на NEP.

В последствие изследователите наблюдавали как вируса се проваля в опита си да зарази колония белодробни клетки. Когато протеинът NEP се произвеждал твърде бавно, имунната система успявала да улови вируса преди да се е разпространил до повече клетки. Когато производството се ускорявало пък, вирусът сам напускал клетката преди да се е размножил достатъчно, за да инфектира и други клетки.

„Това значи, че протеинът NEP е като часовникът с аларма на грипа. Грипният вирус има около 8 часа да се размножи достатъчно преди имунната система да реагира. NEP се натрупва в точно правилното количество и щом има достатъчно от него в клетката, той спира вируса и го кара да напусне в...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.