zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Артрит: кои храни да ядем



Артрит: кои храни да ядем

Какво да ядем, за да ограничим болките и възпаленията в ставите при артрит.

16 януари 2013, здраве.bg

Когато става дума за артрит, първото, което трябва да се отбележи са непоносимата болка в колената, таза, пръстите, лактите и ставите между всички кости. Разбира се, от медицинска гледна точка артритът не е едно заболяване. Има различни видове артрит: ревматоиден артрит, остеоартрит, лупусен артрит.

За да облекчим болките и страданията в следствие на всички тези заболявания, можем да разчитаме и на някои храни, които ще ни помогнат да овладеем симптомите, и най-вече болките, при артрита.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини

Лененото семе, орехите, различните видове риба - херингата, сьомгата, сардините, аншоата, пастървата - са богати източници на омега-3 мастни киселини, които помагат за ограничаването на свързаните с артрита възпаления. Омега-3 са в състояние да ни помогнат като облекчат подуването на ставите, схващанията, болката и свръхчувствителността.

Мощни антиоксиданти

Сладките картофи, червените чушки, спанакът, тиквите, пъпешите, папаята и кайсиите съдържат мощни антиоксиданти, които са особено полезни при артрит. Можем да опитаме също боровинки, сливи, малини и ягоди, които са богати на антоцианидини и проантоцианидини.

Пресни, консервирани или замразени череши

За да се спасим от дискомфорта на подаграта, трябва да ядем поне по 6-8 череши всеки ден. Можем да ги консумираме както пресни, когато са в сезон, така и консервирани или замразени. Черешите са не само вкусни, но и богати на калий и магнезий. Магнезият е чудесно средство срещу болката. Калият пък действа като диуретик, който ограничава възпаленията, увеличавайки отделянето на течности от тъканите.

Храни с повече витамин С

Според официално утвърдените здравни ползи, витамин С подобрява производството на колаген - основен компонент в ставите. Затова е добре да включим в диетата си много плодове и зеленчуци, богати на витамин С като например брюкселско зеле...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.