zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

6 рискови фактори, които могат да засегнат фертилитета



6 рискови фактори, които могат да засегнат фертилитета

В днешно време много жени имат проблеми със зачеването поради редица фактори, чието действие поне отчасти можем да ограничим.

14 януари 2013, здраве.bg

Раждането на дете безспорно е важна част от живота на всяка жена. Репродукцията е в самата основа на съществуването на хората. Бременността е естествен процес, който трябва да протича лесно – от началото до края. Но начинът на живот в днешно време е изменил и засегнал начина ни на живот по такъв начин, че и здравето, съответно и способността за зачеване са увредени.

Здравето като цяло е основният фактор, който трябва да вземем под внимание, когато започнем да планираме създаването на семейство. Способността на жената да зачене и роди е известна в медицината под наименованието фертилитет, а той може да бъде тежко възпрепятстван, ако тя не се грижи за себе си. Модерният начин на живот може да ограничи шанса ни да си имаме бебе като поставя препятствия и трудности по пътя към превръщането ни в родители.

Но, благодарение на медицинските познания, вече са ни известни факторите, които могат да изложат способността за зачеване и раждане на риск, а оттам имаме възможността да предприемем съответните стъпки, за да се предпазим от тези рискове. Ето кои са основните шест фактора, от които трябва да се пазим, ако искаме да имаме бебе.

Проблеми с теглото

Теглото е основен фактор за определянето на състоянието на здравето и фертилитета на една жена. Дори 5 кг над нормалното тегло могат да създадат проблеми. Затлъстяването, което се дефинира като наличие на индекс на телесна маса над 30, също е голям риск за успешното зачеване. Наднорменото тегло може да причини нередовен цикъл, синдром на поликистозните яйчници и други проблеми. От друга страна, ако сме твърде слаби, това значи, че тялото ни не е подготвено да износи едно бебе девет месеца до термина. Слабостта може да е знак и за хранителни дефицити, които засягат функционирането на репродуктивните органи.

Хормонални проблеми

Хормоните играят важна роля в репродуктивния процес. Те се произвеждат от щитовидната...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    9 месеца    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.