zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Токсични количества алуминий се откриват в повечето бебешки млекаТоксични количества алуминий се откриват в повечето бебешки млека

Както и преди 20 години в храните за най-малките нерядко се съдържат отровни количества алуминий.

4 януари 2013, здраве.bg

Въпреки че неприемливо големите количества алуминий в бебешките формули са научно документирани още преди 15-20 години, а производителите са предупредени за здравословните проблеми, които това предизвиква, явно широко разпространената бебешка формула все още съдържа прекомерни количества от този невротоксичен елемент.

Заместителите на кърмата са сложни от химична гледна точка продукти, които имат за цел да захранят новородените бебета и малките деца. Д-р Уайнтроуб и екипът му са сред първите учени, които изследват наличието на токсични количества алуминий в широко достъпните бебешки формули през 1986 г. Тогава те установили, че повечето от най-популярните формули съдържат до 150 пъти повече алуминий в сравнение с прясната кърма, чешмяната вода и пастьоризираното краве мляко.

Проблемът при алуминия, е, че той се натрупва в костите и нервните тъкани. Макар че няма клинични изследвания, които да проучват въздействието на предозирането с алуминий при здравите бебета, предварителните проучвания показват, че той предизвиква оксидативен стрес в мозъка и уврежда клетъчните антиоксидантни защити.

В официално издание на Американската академия по педиатрия от 1996 г. откриваме описание на няколко случая на малки деца, страдащи от алуминиева интоксикация, която се свързва с последващи енцефалопатии, които са довели до прогресивна дегенерация на мозъчните функции и до костни аномалии.

Прекомерното излагане на алуминий, съчетано с лошо бъбречно функциониране, е най-важният фактор, който определя до каква степен токсичните количества алуминий ще се натрупат в телесните тъкани. Федералната администрация по храните и лекарствата на САЩ е определила като нормално за новородените бебета количеството до 5 мкг алуминий за всеки килограм тегло. Дори да се приеме това ограничение за допустимо, бебетата, родени преди термина, получават средно около три пъти повече алуминий, отколкото позволява това условно посочено за безопасно количество.

Преразглеждайки тази важна тема...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.