zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът влошава и начина ни на хранене



Стресът влошава и начина ни на хранене

Стресът във всекидневието води и до лоши хранителни навици.

27 ноември 2012, здраве.bg

... , но и заради психологическото опустошение, което следва. Дългите празници често са съпроводени с неконтролируемо количество храна.

Няколкото последователни почивни дни буквално отприщват желанието ни да се разтоварим от натрупания стрес. И най-често опитваме да го направим чрез много храна. Това поведение може да е следствие от толкова високи нива на стрес, че да изпитваме отчаяната нужда от усещането, че поне едно нещо е под наш контрол.

След или дори още по време на такъв период нерядко се чувстваме депресирани и разочаровани.

Ако например осъзнаем, че се опитваме да скрием колко много храна поглъщаме, вероятно става дума точно за такъв проблем. Решението обаче е само едно - да се изправим пред източника на стреса, за да прекъснем порочната спирала на лошия навик.

Компенсаторното поведение

Когато стресът ни кара да правим лоши за здравето си избори на храна, това най-често води до още повече стрес – въпреки опитите ни да се справим с нещата. Лоши за здравето варианти като например използването на разслабителни, постенето и претоварването с упражнения са следващата крачка, която нерядко правим.

Често, когато искаме да се насладим на нездравословна храна, но ни атакува стресът от това, че разбираме вредните последици от поведението си, някои хора дори прибягват до повръщане - а това нерядко е сигнал за зараждащо се психично заболяване.

Причината зад него може и да е прекомерното ни желание да контролираме колко и каква храна ядем. А претоварването с физическите упражнения с цел бързо да изгорим приетите калории може да доведе от своя страна до травми и хронични заболявания.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.