zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът влошава и начина ни на хранене



Стресът влошава и начина ни на хранене

Стресът във всекидневието води и до лоши хранителни навици.

27 ноември 2012, здраве.bg

Една от вредните страни на стреса е и факта, че заради него ние подсъзнателно посягаме към нездравословните храни. Много хора се опитват да се справят със стреса като ядат прекалено много, твърде малко, предпочитат грешните храни или пък гладуват. Във всички случаи тези лоши хранителни навици могат да са резултат от стреса, но също така не е задължително той да е единствената причина.

Импулсивното хранене

Когато сме стресирани, не можем да мислим спокойно и ясно, което логично води до лош избор на храни, а това с времето това се превръща в навик. Т.нар. импулсивно хранене представлява навикът да посегнем към най-близката храна – независимо дали от вендинг-автомата или от първото заведение за бързо хранене – и да я изядем без да помислим за последствията.

Можем дори да рационализираме избора си като си кажем, че ще се храним по-здравословно утре или на вечеря. Импулсивното хранене често се появява, когато допускаме да прегладнеем или нямаме здравословни алтернативи на нещо за ядене наоколо.

Затова, добре би било винаги да държим под ръка някаква полезна за здравето ни храна – за похапване и да следим кога се появяват признаците на глад - за да се уверим, че нещата не излизат от контрол.

Преяждането

Нормално е да хапнем малко повече от тортата на някой рожден ден, но, когато преяждаме редовно – например в резултат на стрес, това се превръща в навик, на който трябва да обърнем внимание.

Преяждането е просто за дефиниране – то означава да продължим да ядем и отвъд момента на засищане. Много хора преяждат, когато са стресирани - в опита си да се успокоят чрез добрия вкус на храната или чрез чувствата, които тя предизвиква.

Затова трябва да внимаваме какви са всъщност мотивите ни, когато се храним. Ако не сме наистина гладни, по-добре просто да изпием чаша вода и да си мислим за нещо друго, вместо да търсим още нещо за ядене.

Честите купони

Прекаляването с празненствата е особено опасно, не само заради вредните физически влияния...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
психология    хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.