zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Може ли тялото да „усеща” бъдещето



Може ли тялото да „усеща” бъдещето

Човешкият организъм може да предусеща събития, поне в близкото бъдеще.

здраве.bg

Дори и всякакви външни белези, тялото може да предсказва събития, които ще се случат в близко бъдеще. Например, можем да усетим, че шефът ни ще се появи точно когато играем някоя игра на бюрото.

Това е заключението на изследователите от Северозападния университет в САЩ, които анализирали резултатите от 26 изследвания, публикувани между 978 и 2010 г. Откритията им са публикувани в изданието Frontiers in Perception Science.

Вече е доказано, че безсъзнателното ни понякога знае много повече от съзнанието, но досега не е станало ясно дали хората имат способността да предричат важните събития в бъдещето без да имат никакви улики за това какво ще се случи, обяснява авторът на изследването Джулия Мосбридж.

Например един служител, който играе на бюрото си, ползвайки слушалки, ще може да чуе, ако шефът му се зададе зад ъгъла. Но анализът на Мосбридж и колегите й предполага, че, ако сме обърнати навътре към тялото си, можем да засечем тези промени предварително и да затворим играта между 2 и 10 минути преди шефът да се появи. Може би дори ще имаме шанса да отворим работния си документ.

Този тип явления понякога се наричат «предчувствия» (като усещане за бъдещето), но не е ясно дали хората наистина усещат какво ще се случи.

Мосбридж и колегите й предпочитат да го наричат «аномална преварителна активност». Феноменът е аномалия, твърдят някои учени, защото не можем да го обясним с наличните към текущия момент факти за това как работи биологията, макар че някои обяснения относно скорошни открития в областта на квантовата биология биха могли да хвърлят яснота по въпроса.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.