zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да съчетаваме виното с храната



Как да съчетаваме виното с храната

Ако познаваме вкуса на различните вина, това ще ни помогне да направим правилния избор, като имаме предвид и храната на масата.

25 октомври 2012, здраве.bg

За да се насладим напълно на едно вино, трябва да се научим да го съчетаваме с правилната храна. Важното е да разберем, че няма правило, според което да има конкретни съответстващи храни на всеки вид вино – всичко зависи от личния ни избор.

Изкуството на съчетаването на вино и храна е лесно – просто трябва да следваме някои основни лесни насоки.

Храни, които допълват виното

Добре е винаги да изберем някаква храна, с която да допълним удоволствието от пиенето на вино. Ако виното е сладко, храните е добре да са пикантни. Ако харесваме много определен вид вино, трябва да изберем храна, която да не е по-силна на вкус от него. Ако внезапно открием, че виното, което харесваме, изведнъж ни се струва не толкова вкусно, трябва да изберем храна, която да подчертава вкуса му. Храната трябва винаги да допълва виното, а не да изменя вкуса му.

Понякога пък ни се иска да хапнем определена любима храна. В такъв случай трябва да открием правилното вино, което да запази вкуса на храната. За целта трябва да знаем повече за различните видове вино.

Балансиране на вкуса на виното и храната

Винаги трябва да търсим баланс в съставките и на виното, и на храната. Съдържанието на виното – кисело, плодово, алкохолно или сладко – трябва да се има предвид, когато избираме съставките, вкуса и начина на приготвяне на храната. Добре е да се предвидят и структурата, теглото и консистенцията на храната, както и на виното. Деликатните храни като сирената трябва да се съчетават с деликатно вино.

Богатите на вкус храни – като печена патица например – трябва да се комбинират с тежки вина със силен вкус. Добре е храната да е простичка и вкусна, не с особен изтънчен вкус, който да не си подхожда или да убива вкуса на виното.

Съчетаване на храната и виното

Как да изберем правилната храна за любимото си вино? Отпиваме малка глътка от виното и я задържаме в устата си, за да усетим вкуса. Трябва да определим какво наистина усещаме в устата си. Сладък, дървесен или...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.