zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тиквата – срещу депресията, възпаленията и камъните в бъбреците



Тиквата – срещу депресията, възпаленията и камъните в бъбреците

Тиквата и тиквеното семе са богати на витамини, минерали и фибри, полезни за здравето ни.

23 октомври 2012, здраве.bg

Тиквата отдавна не е вече само за печене или пък – за най-малките - за правене на тиквени фенери. Пълна с витамини, важни мастни киселини, минерали и фибри, тя може и е препоръчително да се консумира често и с удоволствие.

Хранителните вещества в тиквата могат да са ни от полза – да се предпазим от състояния като възпаления, камъни в бъбреците, депресия, кожни проблеми и паразитни инфекции и дори рак.

Тъй като именно есента е традиционното време за тиквите, имаме възможност веднага да се насладим на страхотния вкус и здравословните ползи от този всъщност така непретенциозен зеленчук. Независимо дали я предпочитаме печена, в тиквеник, на супа или просто нарязана, тиквата е вкусна и полезна добавка за всяка диета.

Ето какви изключителни свойства притежава тя:

Витамин А: Алфа- и бета-каротинът са антиоксиданти, вид каротеноиди, които се превръщат във витамин А в тялото. Бета-каротинът има противовъзпалително действие и помага за възстановяването на кожата от увредите, нанесени от слънцето. Алфа-каротинът възпрепятства растежа на туморите, забавя видимите знаци на стареенето и предпазва от катаракти. Освен това каротеноидите понижават риска от сърдечносъдови заболявания и стимулират имунитета.

Витамин С: Витамин С балансира нивото на холестерола, бори се със свободните радикали и стимулира производството на колаген. Също така укрепва и поддържа функционирането на имунната система.

Магнезий: И плода, и семето на тиквата съдържат този полезен минерал, нужен за здравето на зъбите и костите. Магнезият играе важна роля в тялото като поддържа имунното и сърдечното функциониране.

Витамин Е: В ролята си на важен антиоксидант, витамин Е допринася за здравето на кожата и ни защитава от Алцхаймер и някои видове рак. Тиквеното семе осигурява на организма ни витамин Е в разнообразни форми като алфа-токоферол, гама-токоферол, делта-токоферол, алфа-токомоноенол и гама-токомоноенол.

Фибри: Тиквата е отличен източник на...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.