zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здрав стомах – за здрав и добре работещ мозък



Здрав стомах – за здрав и добре работещ мозък

Добрите бактерии в стомаха и червата влияят и върху това колко добре работи мозъкът ни.

здраве.bg

... показват, че тези бактерии редуцират едни от съставните части на имунната система – цитокините, в червата и в цялата кръвоносна система. Цитокините са свързани с тревожността, симптомите на депресия и различни когнитивни нарушения. Те намаляват и нивата на важен протектор на клетките на мозъка и нервната система.

Lactobacillus и Bifidobacteria действат и като антиоксиданти в организма. Алън Логан цитира в книгата си „Мозъчната диета“ четири проучвания, които демонстрират защитните свойства на пробиотиците срещу вредата от свободните радикали и по-специално срещу нарушенията на мастните компоненти на клетките. Мозъкът е съставен от голямо количество мазнини в структурата си, така че защитата на мастният компонент на клетките е важна за здравето му. Ето две от изследванията:

Проучване, проведено от д-р Татяна Оксман и нейни колеги от Израел доказало, че бактериите Lactobacillus bulgaricus защитават сърдечните клетки от вредните ефекти на не е достатъчно богатата на кислород кръв.

В изданието American Journal of Clinical Nutrition шведски учени са публикували изследване, резултатите от което показват, че оралният прием на щам от Lactobacillus plantarum е довел до 37% спад на химикал, наречен F-isoprostanes - маркер за оксидативен стрес на организма, чиито нива са повишени при много мозъчни и неврологични заболявания. В същото изследване група хора, приемащи щам на Lactobacillus bulgaricus, са показали 42% спад в нивата на определен тип възпалителни цитокини.

Така че, докато учените продължават да доказват връзката черва-мозък, трябва да бъдем сигурни, че получаваме достатъчно пробиотици от храната или чрез хранителни добавки. Трябва също така да си набавим различни видове от двете основни групи - Lactobacillus и Bifidobacteria.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.