zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си



Яйцата: как да извлечем максималната полза за здравето си

В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на човешкия организъм.

21 съвета, трика и здравословни рецепти за приготвяне на яйца.

5 октомври 2012, здраве.bg

... Чукваме яйцата в тенджерата и ги подправяме със сол и пипер. От време на време с лъжица заливаме белтъците отгоре с разтопеното масло. След 3-5 минути на слаб огън яйцата трябва да са готови.

Забулени: Пълним плитък и широк тиган наполовина с вода, добавяме ч.л. оцет и оставяме да заври. Чукваме едно яйце в купичка и го оставяме настрана. Енергично разбъркваме водата в една посока, за да създадем водовъртеж, след което спираме да бъркаме и слагаме яйцето в този водовъртеж. Оставяме да се вари 3-4 минути, докато яйцето е готово, след което го вадим от водата. Ако ни притеснява, че този метод пръска много, можем да си купим силиконова формичка за яйца на очи.

Студен сос аиоли: Започваме с един яйчен жълтък в купа и добавяме сока от половин лимон, сол, пипер, една скилидка накълцан чесън и щипка шафран по желание. Разбъркваме до получаването на гладка смес, след което капка по капка добавяме 1/2 чаша зехтин като постоянно разбъркваме, за да смесим добре зехтина с яйчната смес.

Яйца на очи: Загряваме тенджера с дебело дъно на умерен към слаб огън и разтопяваме 1 ч.л. масло. Чукваме яйцето и, когато белтъкът е почти готов, добавяме 1/4 чаша течност (може да е пилешки или зеленчуков бульон, или смес от вода и салца). Покриваме тенджерата и готвим на слаб огън 3-5 минути според предпочитанията си към яйцата.

Хранителни факти за яйцата

• Яденето на 1-2 яйца дневно не изменя значително нивото на холестерола в кръвта – дори подобрява съотношението на HDL и LDL холестерола. Някои експерти спорят, че Дългото готвене или излагането на жълтъците на въздух за твърде дълго води до окисляване на холестерола, което раздразва кръвоносните съдове и стимулира формирането на плаки. Затова е добре да избягваме продуктите, които съдържат „яйца на прах” и да се опитваме да не готвим твърде дълго бърканите яйца и омлетите.

• Суровите яйца, следвани от леко сготвените яйца съдържат повече бързо развалящи се хранителни вещества от добре сготвените...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.