zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни против киселини



Храни против киселини

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но е тъкмо обратното.

Някои типове храни доказано намаляват неприятното усещане от киселините.

здраве.bg

Стомашните киселини може и да не застрашават живота ни, но със сигурност се отразяват върху състоянието ни през деня. Защото изгарящото отвътре усещане, болката, подуването, гаденето и кашлицата, които предизвикват, ни затрудняват да изпълняваме с нормалната лекота всекидневните ни дейности. Макар да липсват категорични доказателства, че някои хранителни продукти могат да излекуват причината за киселините, някои алкални храни със сигурност ще ни помогнат да ограничим дискомфорта и да понижим нивото на киселините.

Храни, богати на калий

Калият играе особено важна роля в тялото за нормалните контракции на мускулите. Тъй като киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха, богатите на калий храни могат да решат този проблем. Има множество подходящи храни с калий, които трябва да са предпочитани при наличие на киселини – лимони, банани, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и т.н.

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но научните факти сочат тъкмо обратното - умерената киселинност на лимона помага за неутрализирането на киселините в стомаха.

Други храни като мед, пъпеш, ябълки също могат да ни предпазят от появата на киселини, ако се консумират по малко всеки ден.

Ябълковият оцет е един от най-бързите и ефикасни варианти за редуциране на киселините. Ако киселините са по-сериозни, можем да приемаме по две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода.

Сурови плодове и салати

Суровите зеленчуци като цяло са алкални и съдържат много храносмилателни ензими. Консумирани сурови, те помагат за понижаването на киселинността в стомаха повече в сравнение с готвените зеленчуци - защото термичната обработка променя съдържанието им от алкално в киселинно.

Суровите плодове също съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и съответно облекчават киселините: ананасът съдържа бромелайн, папаята – папаин, ябълките – процианин, кверцетин и...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.