zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къде се раждат чувствата ни – в главата или...



Къде се раждат чувствата ни – в главата или...

Червата – нашият „втори мозък” може да са определящи за настроението ни.

здраве.bg

Нагласите и становищата ни може би не произлизат само от това, което се ражда в главата ни. Изследователи откриха, че червата ни, колкото и да е неочаквано, могат да функционират като втори мозък – и съответно да повлияват на нервната система и поведението ни. Високият прием на мазнини например доказано повлиява на гастроинтестиналната нервна система и помага да подобрим емоционалния си баланс. Но не всички видове мазнини вършат работа –специфичните мастни киселини са ключът към стабилното и ясно състояние на ума.

Червата не служат само за храносмилане на приетата храна – освен това те регулират емоционалния климат на организма през целия ден. Специализираното научно поле, наречено неврогастроентерология, свързва работата на гастроинтестиналния тракт с настроението и емоционалното здраве. Според Майкъл Гершон, професор по патология и клетъчна биология в Колумбийския университет, „червата могат да работят независимо от контрола на главния мозък – и така функционират като втори мозък”. През мрежа от 100 милиона неврона, наречена ентерична нервна система (ЕНС), се произвеждат над 30 невротрансмитера, които са идентични с тези в мозъка – един от тях е серотонинът. Невероятно, но факт: 90% от целия серотонин се намира точно в червата.

Серотонинът е важен хормон, който отговаря за усещането ни за благополучие и радост, регулира съня, апетита и настроението.

Резултатите от белгийско проучване потвърждават теорията на проф. Гершон. Изследователите заобиколили удоволствието от приема на храна като поставили назогастрална тръба в стомасите на група здрави доброволци. След това им дали през тръбата или солен разтвор, или разтвор с мастни киселини. В същото време всеки участник бил изложен на меланхолична или неутрална музика и тъжни или неутрални картини. Описаните от доброволците чувства, както и резултатите от ядрено-магнитния резонанс показали, че тези, които получили разтвор с мастни киселини изпитват тъга, едва наполовина от интензитета на групата, получила...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    психология    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.