zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хиляди хора умират от болести, които лекарите им не са установилиХиляди хора умират от болести, които лекарите им не са установили

Погрешната диагноза съвсем не е единственият възможен проблем в кабинета.

14 септември 2012, здраве.bg

Хиляди хора умират всяка година от болести, които дори не са забелязани от лекарите им – и броят на смъртните случай поради „неизвестна причина” може да се сравнява със статистиките на смъртността от рак на гърдата.

Учени установили „сляпото петно” на медицината в тази област, докато правели повторен преглед на данните от смъртните случаи при критично болни пациенти, лекувани в интензивните отделения в САЩ. Било установено, че 28% от пациентите с общ брой над 40 хиляди души са имали заболявания и усложнения, които така и останали недиагностицирани от лекар. При поне 8% от тях болестта директно е станала причина за смъртта на пациента.

Учените от медицинския факултет на Университета „Джон Хопкинс” смятат, че броят на случаите на смърт поради „неизвестна причина” могат да се сравняват с този на смъртността от заболявания като рак на гърдата.

Още по-учудващ, поне на пръв поглед, е факта, че най-често пропусканите от лекарите състояния са всъщност доста лесни за установяване - сърдечна недостатъчност, белодробна емболия (блокиране на артериите в белите дробове), пневмония и аспергилоза - гъбична инфекция, която засяга хората с по-слаба имунна система.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.