zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Електронните цигари също са вредни



Електронните цигари също са вредни

Твърдението, че алтернативните никотинови продукти не влияят негативно на здравето ни просто не е вярно.

12 септември 2012, здраве.bg

Въпреки че електронните цигари се считат за по-безопасната алтернатива на нормалните, те все пак увреждат здравето ни, като действат негативно най-вече на белите дробове. Това показват резултатите от ново изследване, представени на ежегодния конгрес на Европейската общност по белодробни заболявания във Виена.

Електронните цигари са устройства, които доставят на организма никотин с помощта на пари, а не на дим. Те не се палят, но никотинът в устройството все пак се извлича от тютюн. От години има дебат относно безопасността и ефикасността на тези продукти, но липсват достатъчно научни доказателства, които да подкрепят която и да е от двете тези.

Учените от университета на Атина си поставили за цел да изследват краткосрочните ефекти от употребата на електронни цигари и включили в изследването си както хора без здравословни проблеми, така и пушачи с и без налични белодробни проблеми.

Изследването било проведено както с хора, които никога не са пушили, така и с пушачи, част от които с нормална функция на белите дробове и част с хронично заболяване в тях – ХОББ или астма. Всяко от изследваните лица използвало електронна цигара в продължение на 10 минути, след което учените отчели съпротивлението на дихателните им пътища с помощта на няколко теста, сред които и спирометричен тест.

Резултатите показали, че електронните цигари веднага увеличили съпротивлението на дихателните пътища на участниците в продължение на 10 минути. При здравите хора (онези, които никога не били пушили) имало статистически значимо повишаване на съпротивлението на дихателните пътища със средно от 182% до 206%.

При пушачите с нормална спирометрия имало статистически значимо повишение на показателя със средно 176% до 220%. При участниците с хронично обструктивно пулмонално заболяване или астма употребата на една електронна цигара привидно не водела до незабавен ефект върху съпротивата на дихателните пътища.

Експертите съвсем не са убедени, че електронните цигари са по-безопасни

Проф....

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    първа помощ    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.