zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Остеопорозата не е просто „тих убиец”



Остеопорозата не е просто „тих убиец”

Присъствието в диетата на мляко и млечни продукти съвсем не е достатъчно да се предпазим от остеопороза.

Костите ни имат запас от калций и магнезий за спешни нужди, но тези минерали трябва да се възстановяват или липсата им може да предизвика остеопороза.

13 август 2012, здраве.bg

... скелета ни (т.е. носещата конструкция на цялото тяло), костните тъкани служат и като банка за складиране на минерали, която снабдява осигурява запаси за спешни случаи, които правят възможно поддържането на над 300 метаболитни дейности в организма. Това може да е дори животоспасяващо - особено в случаите, когато не консумираме достатъчно храни, богати на калций и магнезий – минералите, необходими за поддържането на алкалността на кръвта с рН около 7,6. Венозната кръв става по-киселинна, когато протича през клетки, които се хранят, дишат или отделят излишните си материали.

Минералите ежедневно се натрупват в костите с помощта на специални клетки, известни като остеобласти. Остеокластите, от друга страна, са клетки, които са програмирани да вършат обратното: да разграждат костната тъкан. Те извличат калция и магнезия от костите и ги пренасочват към носещи протеини, които позволяват на тези минерали да пропътуват чрез кръвта до предназначените места. Те се свързват с частиците на тежките метали и други токсини по пътя си и могат да се екскретират. След това нов „чист” калций се прикача към костите. По този начин имаме ежедневен постоянен поток на минерали от и към костите.

Защо костите ни могат да останат без минерали

За съжаление тялото ни не е в състояние да подава незабавно сигнал, който да ни предупреждава, че извличаме твърде много минерали от костите и не успяваме да наваксаме. Костите трябва да поддържат стабилното количество калций, който е прикачен към колагенната матрица, зависима от наличието на витамин С.

Магнезият и калцият си взаимодействат с други витамини като D3, В6 и К. Минералът бор пък контролира целият процес и помага да се предпазим от изгубване на калция през червата или бъбреците.

Всички тези хранителни вещества са необходими, за да поддържаме добра костна плътност. Затова е важно да приемаме достатъчно от тях – чрез храната или чрез хранителни добавки. С напредването на възрастта обаче дори да приемаме достатъчно калций...

 
 
Още по темите:
заболявания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.