zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезно ли е да ядем само плодове и зеленчуциПолезно ли е да ядем само плодове и зеленчуци

Ключът на правилното хранене е в балансираната диета, която да ни осигури всички важни хранителни вещества.

9 август 2012, здраве.bg

Повечето специалисти са единодушни колко е полезно за здравето периодично да се придържаме към вегетарианска или дори веганска диета. Но едновременно с това те подчертават, че най-важен е балансът на храните и не бива да ядем само плодове и зеленчуци.

Макар че всички специалисти наблягат на това колко полезни и богати на хранителни вещества са плодовете и зеленчуците, това не значи, че само тези два вида храни трябва да съставляват ежедневния ни хранителен режим.

Балансирано разнообразие

Ключът е в разнообразието от здравословни храни. Някои хора са склонни като чуят за някоя здравословна идея за храненето натрапчиво да я прегърнат и да я спазват, а това може да доведе до вредни за здравето последствия в следствие от прекомерната консумация на един тип храни и недостатъчното приемане на други. Тялото е сложен организъм и има нужда от достатъчни количества витамини, минерали, ензими, аминокиселини, протеини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците ни осигуряват много от тези полезни хранителни вещества, но не и всичките необходими.

Ползите от плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са ни осигурени от природата, за да ни предложат най-богатите източници на повечето минерали, фибри, витамини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците съставляват голяма част от здравословната диета и действат противовъзпалително. Препоръчва се консумацията им да бъде с съотношение 60-70% зеленчуци към 30-40% плодове. Също така е важно да консумираме повечето плодове, съдържащи витамин С и калий, сурови, защото топлината унищожава тези вещества.

Странични ефекти от консумацията само на плодове и зеленчуци

Ако ядем само плодове и зеленчуци, хранителният ни режим ще стане силно небалансиран. Когато диетата не е балансирана, тя става нездравословна, макар и да получаваме изобилие от определени хранителни вещества. Основните странични ефекти от консумацията на единствено плодове и зеленчуци са, че няма да можем да си набавяме достатъчни количества...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.