zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Полезно ли е да ядем само плодове и зеленчуци



Полезно ли е да ядем само плодове и зеленчуци

Ключът на правилното хранене е в балансираната диета, която да ни осигури всички важни хранителни вещества.

9 август 2012, здраве.bg

Повечето специалисти са единодушни колко е полезно за здравето периодично да се придържаме към вегетарианска или дори веганска диета. Но едновременно с това те подчертават, че най-важен е балансът на храните и не бива да ядем само плодове и зеленчуци.

Макар че всички специалисти наблягат на това колко полезни и богати на хранителни вещества са плодовете и зеленчуците, това не значи, че само тези два вида храни трябва да съставляват ежедневния ни хранителен режим.

Балансирано разнообразие

Ключът е в разнообразието от здравословни храни. Някои хора са склонни като чуят за някоя здравословна идея за храненето натрапчиво да я прегърнат и да я спазват, а това може да доведе до вредни за здравето последствия в следствие от прекомерната консумация на един тип храни и недостатъчното приемане на други. Тялото е сложен организъм и има нужда от достатъчни количества витамини, минерали, ензими, аминокиселини, протеини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците ни осигуряват много от тези полезни хранителни вещества, но не и всичките необходими.

Ползите от плодовете и зеленчуците

Плодовете и зеленчуците са ни осигурени от природата, за да ни предложат най-богатите източници на повечето минерали, фибри, витамини и антиоксиданти. Плодовете и зеленчуците съставляват голяма част от здравословната диета и действат противовъзпалително. Препоръчва се консумацията им да бъде с съотношение 60-70% зеленчуци към 30-40% плодове. Също така е важно да консумираме повечето плодове, съдържащи витамин С и калий, сурови, защото топлината унищожава тези вещества.

Странични ефекти от консумацията само на плодове и зеленчуци

Ако ядем само плодове и зеленчуци, хранителният ни режим ще стане силно небалансиран. Когато диетата не е балансирана, тя става нездравословна, макар и да получаваме изобилие от определени хранителни вещества. Основните странични ефекти от консумацията на единствено плодове и зеленчуци са, че няма да можем да си набавяме достатъчни количества...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.