zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Намериха следи от лекарства в бебешки храни и мляко на прахНамериха следи от лекарства в бебешки храни и мляко на прах

Остатъчни количества от ветеринарни медикаменти са открити в някои видове мляко на прах и месни бебешки храни.

18 юли 2012, здраве.bg

Следи от медикаменти са открити в бебешкото мляко на прах и местните бебешки пюрета, продавани из магазините в цяла Европа. Фармацевтичните субстанции, които по принцип са за ветеринарна употреба, включват антибиотици, фунгициди и лекарства против глисти.

Някои видове мляко на прах съдържали следи от пет ветеринарни медикамента, а месните бебешки храни – особено тези с пилешко месо – до 10 различни вида.

Вратичка в наредбите за контрол на пестицидите на Европейската комисия прави възможно такива вещества да достигнат до бебешките хранителни продукти, се коментира в публикацията в изданието Food Chemistry 2012; 132: 2171-80. Съществуващите забрани контролират употребата на пестициди и медикаменти в зърнените храни за деца и бебета, но не обхващат животинските продукти.

Веществата били открити за първи път от изследователи от университета в Алмерия, Испания, които използвали нова технология за мониторинг, включваща хроматография и спектрометрия.

Учените твърдят, че установените количества са много малки и вероятно безопасни, но са загрижени за това, че те могат да се натрупват с времето в детския организъм, а „една незряла имунна система може и да не успее да се справи с толкова голям брой вещества едновременно”.

В статията не се цитират конкретни марки храни и млека.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
деца    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.