zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Любов или страст: да проверим в мозъка



Любов или страст: да проверим в мозъка

Любовта и сексуалното желание активират различни, но свързани зони в мозъка.

17 юли 2012, здраве.bg

Любов или първична страст? Като че за всеки разликата е ясна. А защо тогава толкова често бъркаме едното с другото!? Първото, което ни идва на ум, е да проверим „какво ни казва сърцето”. Но всъщност отговорът може би е в мозъка...

Ново проучване анализирало данните от 20 изследвания, проследяващи мозъчната активност на хората, докато се занимават с дейности като разглеждане на еротични снимки или на снимки на романтичните си партньори. Този мета-анализ довел до своеобразна карта на любовта и страстта в мозъка, според която две структури, наречени инсула и стриатум, са включени в прогресията от сексуално желание към любов.

Д-р Джим Фос, професор по психология в университета „Конкордия” в Монреал и автор на изследването, твърди, че досега никой не е събрал на едно място тези данни, за да провери закономерностите на активация.

Изследователите открили, че любовта и сексуалното желание активират различни зони от стриатума. Тази, активирана от сексуалното желание, е същата, която се активира и по време на приятни дейности като хранене или секс, а другата зона – активираната от любовта, е мястото, където се оценяват нещата, свързани с удоволствието и наградите.

Зоната, активирана от любовта, се свързва и с пристрастяването към психотропни вещества, обясняват изследователите. Любовта всъщност е навик, който се формира от сексуалното желание, когато то е възнаградено, обяснява д-р Фос. Работи по същия начин в мозъка, както пристрастяването към вещества.

Той също отбелязва, че любовта активира пътища в мозъка, свързани с моногамията и свързването по двойки, и че някои зони в мозъка са по-слабо активни, когато хората изпитват любов в сравнение с моментите, когато изпитват страст.

Докато сексуалното желание има много специфична цел, любовта е по-сложна и абстрактна. Тя е по-малко зависима от физическото присъствие на другия, разяснява Фос.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.