zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спанак: блед на вкус, но много полезен



Спанак: блед на вкус, но много полезен

Спанакът е най-добре да се консумира задушен за около минута.

Ядете ли спанак? Да, не е особено вкусен, но пък е изключително полезен.

здраве.bg

Спанакът обикновено не фигурира в ежедневното ни меню. А би трябвало! Ако си спомним историите за Попай моряка от анимационните филмчета, в тях се разказваше как благодарение на спанака главният герой получаваше исполинска сила. Макар че този зелен листен зеленчук всъщност няма да ни осигури по-силни мускули, ще ни донесе много други ползи за здравето.

Спанакът не е предпочитан от повечето хора заради вкуса му, но, прибавен към различни рецепти или с различни подправки, става апетитен. Трябва ни само шепа спанак на ден, за да се възползваме от полезните хранителни вещества в него.

Счита се, че спанакът произхожда от района на древна Персия, като е станал част от трапезата на европейците чак през 11-и век. За първи път бил внесен в Испания, а по-късно, когато започнали да го доставят и в Англия, станал известен като „испанския зеленчук”.

Спанакът е богат източник на витамини и минерали: съдържа много големи количества витамини К, А и С и минералите манган, магнезий, желязо, калций и калий. Също така е богат на фитонутриенти – вид мощни антиоксиданти. Същевременно има много малко калории – 41 на купичка спанак. Той е един от малкото зеленчуци, за които се препоръчва да ги сварим за минута преди да консумираме.

Мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат за намаляване количеството на свободните радикали в потока на кръвта и предпазват от поява на възпаления. Свободните радикали са сред причините за на много болестотворни процеси.

Ако ядем спанак поне два пъти седмично, това ще ни помогне да се предпазим от различните видове артрит, сърдечни заболявания, астма, екзема и други възпаления.

Предпазва от рак

Научни изследвания са установили, че спанакът е един от най-добрите източници на фитонутриенти. Флавоноидите в частност са мощни противоракови вещества. Изследователите смятат, че консумацията...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.