zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прасковите и сливите могат да ни помогнат срещу затлъстяванетоПрасковите и сливите могат да ни помогнат срещу затлъстяването

Биоактивните съставки се борят с всички проблеми на метаболитния синдром.

26 юни 2012, здраве.bg

Прасковите (особено нектарините), както и сливите имат биоактивни съставки, които могат да ни предпазят от натрупването на излишни килограми, както и свързаните със затлъстяването диабет и сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване.

Според тях веществата в тези плодове могат да са ефективно оръжие срещу метаболитния синдром, при който затлъстяването и възпаленията водят до сериозни здравни проблеми. Статистиката сочи, че днес над 30% от хората са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване и всяка година числото се увеличава.

Начинът на живот, генетичната предразположеност и лошата диета играят основна роля за склонността към напълняване, но основната грижа, свързана с това състояние, е произлизащото от него заболяване, наречено метаболитен синдром.

Изследванията на учени от Университета на щата Тексас показват, че някои костилкови плодове като прасковите и сливите съдържат биоактивни вещества, които могат да се преборят със синдрома. Фенолите в тях успешно се справят с възпаленията, опасността от диабет и склонността към надебеляване и могат да понижат оксидацията на лошия LDL холестерол, който се асоциира с високия риск от сърдечносъдови заболявания.

Уникалното при тези плодове е, че тяхната смес от биоактивни съставки работи едновременно върху различните компоненти на метаболитния синдром. Четирите основни фенолни групи – антоцианини, хлорогенни киселини, кверцетинови производни и катехини – влияят върху различни клетки – мастни клетки, макрофаги и васкуларни ендотелиални клетки и по този начин модулират гените и протеините в зависимост от вида на веществото.

Всички тези феноли работят едновременно, но по различен начин, срещу компонентите на метаболитния синдром, включително затлъстяване, възпаления, диабет и сърдечносъдови заболявания.

И прасковите, и сливите съдържа сходни фенолни групи, но в различни пропорции, затова са отлични източници на полезни за здравето съставки и могат да се допълват взаимно.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.