zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Прасковите и сливите могат да ни помогнат срещу затлъстяването



Прасковите и сливите могат да ни помогнат срещу затлъстяването

Биоактивните съставки се борят с всички проблеми на метаболитния синдром.

26 юни 2012, здраве.bg

Прасковите (особено нектарините), както и сливите имат биоактивни съставки, които могат да ни предпазят от натрупването на излишни килограми, както и свързаните със затлъстяването диабет и сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване.

Според тях веществата в тези плодове могат да са ефективно оръжие срещу метаболитния синдром, при който затлъстяването и възпаленията водят до сериозни здравни проблеми. Статистиката сочи, че днес над 30% от хората са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване и всяка година числото се увеличава.

Начинът на живот, генетичната предразположеност и лошата диета играят основна роля за склонността към напълняване, но основната грижа, свързана с това състояние, е произлизащото от него заболяване, наречено метаболитен синдром.

Изследванията на учени от Университета на щата Тексас показват, че някои костилкови плодове като прасковите и сливите съдържат биоактивни вещества, които могат да се преборят със синдрома. Фенолите в тях успешно се справят с възпаленията, опасността от диабет и склонността към надебеляване и могат да понижат оксидацията на лошия LDL холестерол, който се асоциира с високия риск от сърдечносъдови заболявания.

Уникалното при тези плодове е, че тяхната смес от биоактивни съставки работи едновременно върху различните компоненти на метаболитния синдром. Четирите основни фенолни групи – антоцианини, хлорогенни киселини, кверцетинови производни и катехини – влияят върху различни клетки – мастни клетки, макрофаги и васкуларни ендотелиални клетки и по този начин модулират гените и протеините в зависимост от вида на веществото.

Всички тези феноли работят едновременно, но по различен начин, срещу компонентите на метаболитния синдром, включително затлъстяване, възпаления, диабет и сърдечносъдови заболявания.

И прасковите, и сливите съдържа сходни фенолни групи, но в различни пропорции, затова са отлични източници на полезни за здравето съставки и могат да се допълват взаимно.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.