zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспирин всеки ден? Може да е опасно!



Аспирин всеки ден? Може да е опасно!

Рисковете от ежедневния прием на аспирин може да се окажат повече от ползите, твърди изследване.

25 юни 2012, здраве.bg

... имат висока честота на кръвоизливи, независимо дали приемат редовно аспирин или не, вероятно защото е по-малко ефективна в това да потиска образуването на съсиреци в кръвта.

Резултатите от изследването следва да се вземат сериозно предвид, тъй като то е включвало повече от 186 хиляди участника на възраст над 30 години, които били лекувани с ниски дози аспирин и още 186 хиляди души, които не приемали аспирин. През шестте години на наблюдения били документирани 6900 първи епизоди на силно кървене, изискващо хоспитализация, сред които 4500 случая на стомашно-чревно кървене и близо 2500 епизода на мозъчен кръвоизлив.

Резултатите също така показват относително по-нисък риск от кървене при употребата на лекарствата, понижаващи холестерола - т.нар. статини.

Д-р Кристофър Канън, кардиолог от болницата „Бригам” в Бостън и професор по медицина в Харвард, обяснява, че аспиринът, макар и срещан във всяка домашна аптечка, „...все пак е силно лекарство, което може да провокира странични ефекти – най-вече кървене. Не можем просто да слагаме аспирин във водата за пиене.”.

Ако вече приемаме аспирин ежедневно и имаме опасения, добре е отново да се консултираме с лекар, и то преди да направим каквито и да е промени.

Все пак изследването има някои условности - няколко ключови фактора, свързани с начина на живот, не били взети под внимание при събирането и оценяването на данните – сред тях затлъстяване, тютюнопушене, висока консумация на алкохол и прием на продаваните без рецепта нестероидни противовъзпалителни лекарства. И тъй като участниците в изследването били от определена група, самите автори поясняват, че резултатите не могат да се генерализират така че да се приемат като верни за всеки човек.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.