zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспирин всеки ден? Може да е опасно!



Аспирин всеки ден? Може да е опасно!

Рисковете от ежедневния прием на аспирин може да се окажат повече от ползите, твърди изследване.

25 юни 2012, здраве.bg

Не е препоръчително да приемаме аспирин всеки ден, освен ако не сме изложени на повишен риск от сърдечносъдово заболяване, показват резултатите от наскоро проведено изследване. Според неговите автори, ежедневния прием на аспирин, дори и в ниска доза, може значително да повиши риска от тежко кървене в главата или стомашно-чревния тракт като „Този риск е равностоен на ползата от аспирина да предпазва от сърдечни проблеми”. Освен това те изтъкват, че аспиринът не може ефективно да предпази човек от първото нарушение на сърдечната дейност – от първи удар или сърдечна недостатъчност.

Много хора, оцелели след сърдечен удар, и други, с редица рискови фактори от сърдечни заболявания като високо кръвно, фамилна история на сърдечни проблеми, затлъстяване и диабет, са били съветвани да приемат ежедневно ниски дози аспирин. За това изследване ниската доза аспирин била дефинирана като 300 мг или по-малко.

Според изследователите съотношението между рисковете и ползите от ежедневния прием на аспирин трябва да се изчислява поотделно за всеки пациент в зависимост от индивидуалните рискови фактори като високо кръвно налягане, повишено ниво но липидите (холестерол), затлъстяване, диабет и семейна история на сърдечните заболявания.

Аспиринът се асоциира с 55% повишен относителен риск от стомашно-чревно кървене, което се равнява на допълнителни 2 случая на всеки 1000 лекувани хора, и с 54% повишен относителен риск от церебрално кървене.

Авторите на изследването, чиито резултати са публикувани в изданието Journal of the American Medical Association, първоначално проучили честотата на сериозните проблеми с кървенето сред хората със и без диабет. Целта им била да проследят как приемът на аспирин влияе на кървенето и в двете групи. В крайна сметка се оказало, че рисковете при хората, които не са болни от диабет и приемат ежедневно ниски дози аспирин, за да предпазят сърцето си, са по-високи от очакваното.

Изследователите също така установили, че диабетиците...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
лекарства    изследвания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.