zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво подсказват обувките ни за нас



Какво подсказват обувките ни за нас

Оказва се, човек е и такъв каквито са обувките му.

здраве.bg

Дали е възможно да разберем какъв е човекът по обувките му? Изследователи са открили, че можем да познаем възрастта, приходите и дори някои психологически черти просто като видим любимия чифт обувки на някого.

В изследването, проведено в Канзас, САЩ, взели участие над 200 души на възраст от 18 до 55 години. Те трябвало да изпратят снимка на любимите си обувки, които носят най-често, след което да попълнят отделен личностен въпросник. Друга група от 63 души след това трябвало да огледат снимките и да оценят собствениците на обувките по различни критерии.

„Оценяващите” успели да уловят основното доста бързо – лъснатите и маркови обувки се асоциирали правилно с наличието на повече пари, маратонките и кецовете се асоциирали с младостта, а протритите и овехтели обувки – с ниския доход на собствениците им.

Истинската изненада била в това колко точно били оценени психологическите профили на хората по обувките им – например степента на тревожност при обвързване (чувство за тревога и страх, че близките взаимоотношения с някого накрая неминуемо ще завърши с изоставяне).

Изследователите останали силно изненадани, тъй като предполагали, че отговорите на оценяващата група ще са базирани само върху поддръжката и вида на обувките. Износените подметки например се свързвали със спокойната натура на собственика им, докато педантично поддържаните обувки предполагали, че ги притежава човек, който е свръхангажиран с външния си вид и затова е възможно да изпитва посочения по-горе страх от обвързване.

Предположенията на оценяващите били верни като цяло, но подобно изследване има и своята „сива зона” – износените обувки могат да са показател, че собственикът им е пълен непукист, но може и да има ниско самочувствие. Затова и според самите автори на изследването „Видът на обувките все пак не винаги е точен индикатор за личността”.

Разбира се, това не е първото проучване, което изучава връзката между външния вид на хората и здравето им. Изследване, проведено от института...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.