zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Въглехидрати, мазнини и протеини – колко да ядем? Един прост отговор!Въглехидрати, мазнини и протеини – колко да ядем? Един прост отговор!

Как лесно да балансираме храненето си и да ядем от всичко по колкото трябва.

15 юни 2012, здраве.bg

Дали е по-добре да измерваме храните в диетата си като проценти (например 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини) или е по-добре да го правим спрямо количеството вещества във всяка храна (например 51 г мазнини, 234 г въглехидрати и 39 г протеини)?

Ако прекаляваме с калориите, няма значение дали спазваме правилното съотношение – вероятно ще напълняваме така или иначе. От друга страна, ако не ядем достатъчно от някоя група , ще ни бъде много трудно да изградим мускулна маса.

И двата метода са ефикасни, ако съотношенията са изчислени специално за нас, но като че ли е по-добре да се проследяват количествата в грамове, тъй като по този начин е по-лесно да ги проследяваме (1 грам протеини или въглехидрати = 4 калории, 1 грам мазнини = 9 калории).

Ако вместо това се опитваме да ядем по 30% протеини, например, крайното количество, което сме консумирали, може да варира доста драстично в зависимост от общия брой калории, които сме приели през деня.

Ето една лесна отправна точка, която ще ни подсигури движение в правилната посока. Нека имаме предвид обаче, че това не е златно правило, а просто лесен план, който ще ни помогне да подобрим диетата си, ако ядем правилните храни. Нарича се „Правилото на 75-те”.

Протеини

Основна цел на метаболитния баланс за намаляване на мазнините или натрупване на мускулна маса се основава на правилото за прием на поне 0,75 г протеини на половин килограм телесна маса. Само трябва да запомним, че, ако ядем значително повече протеини, трябва да ядем също толкова по-малко въглехидрати. Нека си поставим за цел да спазваме това съотношение през 90% от случаите и да преценим прогреса си след 2 до 4 седмици.

Въглехидрати

Ако искаме да свалим пухкавото си коремче, е по-добре да ограничим въглехидратите. Максимумът е 0,75 г на половин килограм телесно тегло, така че колкото по-малко консумираме в този случай, толкова по-добре. Въглехидратите, които не са пълни със захар, са дори по-добрия вариант. Препоръчително е...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.