zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Образованите хора живеят по-дълго



Образованите хора живеят по-дълго

По-високото образование ни помага да разбираме по-добре важността на това да пазим здравето си, твърди изследване.

23 май 2012, здраве.bg

Сред хората, които са учили поне 9 години, се наблюдава по-ниска смъртност на възраст след 40 години в сравнение с онези, които са се образовали 8 или по-малко години. Това показват резултатите от необичайно, но изчерпателно изследване, проведено от шведски учени и включващо данни за над 1,2 милиона души. Каква е обаче причината за това проучването не е в състояние да отговори – подобно на предишни изследвания, които също констатират, че по-образованите от нас живеят по-дълго – поне според статистиката.

Цел на учените, провели текущото изследване, публикувано тази седмица в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences, е да покажат, че опосредствените следствия от по-дългото образование – намирането на по-добра работа или получаването на по-висок доход например – може би са причината хората с по-добро образование да развиват по-малко здравословни проблеми.

Една политическа промяна в Швеция помогнала за разгадаването на мистерията. От 1949 до 1962 г. шведите трябвало да посещават една допълнителна година задължително обучение. Децата пак тръгвали на училище на 7-годишна възраст, но новата програма увеличила годините в училище от осем на девет.

Всички деца, родени между 1943 и 1955 г. били включени в изследването като били разделени на експериментална и контролна група. При контролната новият закон за допълнителната година така и не влязъл в сила.

Изследователите събрали данни за средната възраст и причината за смъртността на хората до 2007 г. През 58-те години, които настоящото изследване обхваща, около 92 хиляди от участниците в изследването били починали в следствие на различни причини. Изследователите забелязали, че през периода, който наричат „късна зрялост” (т.е. след 40-годишна възраст) групата, която била преминала през 9-тата година образование, се отличавала с по-ниска смъртност особено в резултат на рак и случайни инциденти.

Специалистите смятат, че именно допълнителната година образование е допринесла до дългосрочната способност...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.