zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието и успехът са в гените ни!



Щастието и успехът са в гените ни!

Успешният и щастлив живот е закодиран в гените повече отколкото си мислим.

здраве.bg

Всичко, свързано с нас и живота ни, изглежда зависи от гените ни много повече отколкото сме си мислели, сочат резултатите от ново изследване. Гените вероятно играят по-голяма роля по отношение на личностните характеристики като самоконтрол, вземане на решения или социални умения.

Тези черти и характеристики на личността оказват влияние върху това как се развива животът ни, дали имаме успех в кариерата и дали изграждаме здрави взаимоотношения с хората, твърдят изследователи.

Още от Древна Елада насам са се водили спорове за произхода на успеха и щастливия, целомъдрен живот, обяснява Тимъти Бейтс от университета на Единбург, Шотландия. Защо някои хора умеят да управляват живота си, създават успешни и трайни връзки, постигат целите си, а други не могат?

Досега ролята на семейството и средата, в която растем и се развиваме, най-често е смятана за доминираща по отношение оформянето на психиката ни и нашето благополучие. Новото изследване обаче отдава много голяма тежест на влиянието на гените.

В изследването, в което участвали повече от 800 двойки близнаци на възраст над 50 години, било установено, че гените оказват по-силно влияние върху оформянето на ключови личностни характеристики в сравнение със средата, в която е отраснал човек.

Изследването, което се основава на данни и от предишни проучвания, показва, че щастието и успехът са предопределени в много голяма степен от гените. За целта били използвани серия от въпроси за тестване на възприятието на близнаците относно тях и околните хора. Някои от въпросите били например „Влияете ли се от личностите със силно мнение?” и „Разочаровани ли сте от това, което сте или заради това, което не сте постигнали в живота?”.

Получените данни били интерпретирани чрез психологическата скала за благополучие Ryff, която оценява и стандартизира тези характеристики. След това било сравнено сходството на отговорите от генетично идентични (еднояйчни) близнаци и тези от неидентични (двуяйчни) близнаци, при които само...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.