zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Завистта и ревността на работното място са различни при двата пола



Завистта и ревността на работното място са различни при двата пола

Конкуренцията в работата поражда различни емоции и отношения при мъжете и при жените.

10 май 2012, здраве.bg

Съревнованието и съперничеството на работното място е по-силно при жените отколкото при мъжете, показват резултатите от изследване, проведено съвместно от учени от Испания, Холандия и Аржентина. Социалните умения на противника обаче пораждат професионална завист и ревност и при двата пола.

Първо е важно да сме сигурни, че разбираме добре разликата между завист и ревност. Ревността е усещане за заплаха от загуба на успеха в една социална връзка поради намеса от съперник и предполага загуба или заплаха от загуба на нещо, което вече сме имали. Завистта е реакция спрямо друг човек, който е успешен или притежава уменията и качествата, които искаме да притежаваме.

Изследователите от Валенсия, Грьонинген и Палермо са анализирали различията между мъжете и жените относно начина, по който се поражда и развива завистта на работното им място. Жените, при които по правило има по-ясно изразено и силно желание за съревнование, завиждат повече, особено ако съперничката е по-доминираща и доказваща се в работата, а, ако пък е по-красива, изпитват истинска ревност. При мъжете, оказва се, не се наблюдават такива съпернически характеристики, които да провокират ревност или завист.

Вътрешнополовата конкуренция е своеобразно съревнование с хората от същия пол, предизвикано от желанието ни да постигаме и задържаме вниманието и предразположението на противоположния пол. Изследователите са анализирали този тип съперничество с помощта на въпросници, раздадени на 200 души на работните им места. От тях най-накрая избрали 114, които са „достатъчно голяма извадка за изследователско проучване”.

Според резултатите, съревнованието на работното място като цяло предизвиква повече ревност и завист у жените, но социалните умения на противника провокират и двете емоции и при мъжете.

Учените подчертават, че тези резултати показват колко са важни социалните умения в работната среда.

Как да се предпазим от негативния ефект на тези емоции

Досега завистта и ревността не са изследвани...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.