zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими и 100% необходими



Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими и 100% необходими

Най-добрият комбиниран източник на витамин В12 и фолиева киселина е черният дроб.

Организмът ни задължително има нужда от витамин В12 и фолиева киселина, макар и в много малки дози.

2 май 2012, здраве.bg

Витамин В12 и фолиевата киселина са незаменими хранителни вещества, принадлежащи на групата от витамини В-комплекс. Незаменимите, или както още ги наричат есенциалните, хранителни вещества са тези, които тялото не може да синтезира и трябва да бъдат приемани чрез храната или като хранителна добавка.

Витамините В са разтворими във вода, което по принцип означава, че тялото не може да ги складира. Витамин В12 е изключение от това правило, тъй като черният дроб складира значителни количества от него и запасите могат да са достатъчни дори за 5 години напред.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. В естествената си форма витамин В9 се нарича фолат, като името му произлиза от латинското наименование за листо - folium. Причината за това наименование е, че фолатът се намира в зелените листни зеленчуци като спанака например. Други хранителни източници на фолат са цитрусовите плодове, сушените бобови култури и обогатените зърнени закуски. Хранителните добавки с фолиева киселина се използват, за да повишат приема на витамин В9 при хората, които не получават достатъчно количество от храната. Фолиевата киселина помага за производството на червените кръвни клетки и ДНК. Недостигът на фолат може да доведе до анемия в следствие на пониженото производство на червени кръвни клетки. Симптомите като възпаление на езика, загуба на усещането за вкус, депресия и изтръпване в крайниците могат да са знак за дефицит на фолат.

Витамин В12

Витамин В12 е още известен като кобаламин, причината за което е кобалтовият йон в структурата му. В12 се добива изцяло от животински източници като месо, риба и млечни продукти. Хората, които не ядат животински продукти, като стриктните вегани, често ядат храни, допълнително обогатени с В12. Този витамин е необходим за производството на червените кръвни клетки, за синтеза на ДНК и за поддържането на нервната система.

Дефицит на В12 и фолиева киселина

Недостигът на витамин В12 или...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.