zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ловът заради месото е ускорил разселването на човека



Ловът заради месото е ускорил разселването на човека

Месната диета е стимулирала и размножаването на хората.

27 април 2012, здраве.bg

... по-кратък.

Много изследователи са се опитвали да обяснят този кратък период на базата на социални и бихейвиористични теории, свързани с отглеждането на децата и числеността на семейството. Групата от Лунд обаче показва, че хората не са по-различни от останалите бозайници що се отнася до периода на кърмене. Ако вземем под внимание развитието на мозъка и хранителния режим, моментът, в които децата ни престават да сучат, съвпада с общата схема при бозайниците.

Точно такъв математически модел са построили Елиа Соуни и нейните колеги. Те са въвели информация за приблизително 70 вида бозайници, отчитайки размера на мозъка и специфичната диета. Видове, при които поне 20% от енергийния баланс в диетата идва от месо, са категоризирани като хищници.

Моделът е показал, че бебетата на различните видове бозайници престават да сучат, когато мозъците им са достигнали определена фаза на развитие. Хищниците, благодарение на висококачествената си диета, могат да отбият малките си много по-рано, отколкото тревопасните и всеядните видове.

Соуни внимателно отбелязва, че резултатите касаят единствено еволюцията. Изследването се отнася до това как месоядството е допринесло за размножаването на хората по земното кълбо и няма за цел да ни учи как трябва или не трябва да се храним в наши дни, за да живеем здравословно.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.